Klassieke aspergesoep:

Benodigdheden:

  • 500 gr. geschilde asperges
  • 1 liter runderbouillon
  • 40 gr. boter
  • 35 gr. bloem
  • 2 dl. room
  • zout en eventueel nootmuskaat

Snij de geschilde asperge in stukken van 2 cm en houdt de kopjes apart. Kook de asperges in de bouillon 10 min gaar. Zeef de bouillon en laat hem afkoelen. Maak een Roux: laat de boter smelten, roer er de bloem door en laat die even garen. Voeg een soeplepel koude bouillon toe en roer tot de bloem met de bouillon is vermengd. Voeg weer wat bouillon toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen. Laat de soep even door koken en zeef hem eventueel om de klontjes te verwijderen. Maak de soep weer warm, doe de room de aspergestukken en de kopjes erbij en laat nog even trekken tot de kopjes beetgaar zijn. Breng op smaak met zout .
 


Voorgerecht Salade met gegrilde asperges.

Benodigdheden:

  • 500 gr. asperges, gekookt en in stukken.

  • 12 plakjes parmaham

  • 2 handperen geschild, van klokhuis ontdaan en 8 parten

  • Ĺ krop frisee, in stukken.

Voor de dressing:

  • 1 eetlepel champagne-azijn

  • 1 theelepel mosterd

  • 4 eetlepel olijfolie

  • 1 theelepel honing

  • zout

Meng de ingrediŽnten voor de dressing goed door elkaar en breng op smaak met zout. Meng de frisee en verdeel over 4 borden. Bak de asperges op een grilplaat in een paar minuten mooi bruin. Bak de parmaham knapperig,in een droge koekenpan en laat uit lekken op keukenpapier. Leg de peren even op of onder de gril tot ze ook bruin kleuren. Verdeel de asperges, peren en de ham over de saladever de salade.


Asperge maaltijd salade.

IngrediŽnten:

  • 1 kg. asperges beetgaar in stukken.

  • 400 gr. krieltjes, gekookt

  • 200 gr. kaas in blokjes.

  • 1 lente-ui in ringen

  • 4 eieren hard gekookt in vieren

  • 1 bosje kervel

Voor de dressing:

  • 4 eetlepels olijfolie

  • 2 eetlepels aspergebouillon

  • 1 theelepel witte wijn azijn

  • 1 theelepel honing

  • zout

Meng de ingrediŽnten voor de dressing en breng op smaak met zout. Meng de asperges, krieltjes, kaas en lente-ui met de dressing en verdeel over 4 borden. Leg de eieren en een takje kervel erop.

Biefstukje met asperges en oesterzwam.

Benodigdheden:

  • 4 malse biefstukjes van de boerderij.

  • 500 gr. geschilde asperges in stukken van 5 cm.

  • 2 eetlepels witte wijn

  • 100 ml. tomaten coulis

  • 100 gr. Oesterzwammen.

  • 1 lente-ui in ringen

  • olie om in te bakken

  • zout en peper.

Voor de tomaten coulis:

  • 500 gr. tomaten in stukjes

  • 100 ml. witte wijn

  • 200 ml. groente bouillon (eventueel van asperges)

Kook voor de tomaten coulis de tomaten 15 minuten in de wijn en de bouillon. Maak de tomatenprut fijn met de staafmixer. Zeef de coulis en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi de biefstukjes met zout en peper en bak ze in een beetje olie tot de gewenste gaarheid. Bak ook de asperges in 3 minuten in een beetje olie licht-bruin. Bak de paddestoelen even aan. Leg in het midden van de 4 borden de asperges daarop de biefstukjes en leg door op de oesterzwammen. Schenk er de coulis omheen en garneer met de lente-ui.
 


Aspergequiche.

Benodigdheden:

  • 200 gr. gerookte forelfilet in stukjes.

  • 500 gr. asperges beetgaar en in stukken.

  • 6 plakjes bladerdeeg, uitgerold tot een lap ter grootte van de taartvorm.

  • 1 eetlepel paneermeel

  • 3 eieren

  • 200 gr. Roomkaas.

  • 2 dl. Room

  • 1 eetlepel dille fijngehakt

  • taartvorm van 28 cm ingevet.

Verwarm de oven voor op 200 Co. Bekleed de taartvorm met het bladerdeeg, ook de opstaande rand. Prik er met de vork gaatjes in en strooi er het paneermeel over. Leg de forel op de bodem en daarop de asperges. Klop met de staafmixer de eieren, kaas, room, en dille tot een homogeen mengsel en vul er de taartvorm mee. Zet de quiche in het midden van de oven en bak hem 10 minuten. Zet daarna de oven op 160 Co en bak de quiche nog 30 minuten, tot hij gaar is. De vulling moet geheel gestold zijn. U kunt hem zowel warm als koud eten. Lekker met een groene salade.


Aspergeborrelhapje

Benodigdheden:

  • 6 eetlepels mascarpone

  • 2 gekookte eieren, fijngeprakt.

  • 4 asperges beetgaar en in kleine stukjes.

  • 1 eetlepel lente-ui, fijngesneden.

  • 1 eetlepel peterselie, fijn gehakt.

  • Ĺ rode paprika in hele dunne reepjes.

  • Zout en peper.

Meng de mascarpone, eieren, asperges, lente-ui, en peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Schep op toastjes en garneer met de paprika.