De teelt

De teelt van asperges

Het is geen kleine beslissing om over te gaan tot het telen van asperges. Een aspergeplant gaat namelijk maar liefst 10 jaar mee. De aspergevelden van de Laarhoeve liggen aan de Dirk van Hornelaan, 500 meter vanaf de boerderij. In 1992 is de Laarhoeve begonnen met de aspergeteelt. In totaal worden er zo’n drie hectare asperges geteeld. Dit is ongeveer 18 kilometer aan aspergerijen! De asperges worden gestoken door onze Poolse medewerkers.

Rond maart worden de bedden (zo noemen we de grote rijen met aarde waaronder de aspergeplanten liggen) opgehoogd. Tegelijkertijd wordt er dan plastic overheen getrokken. Dit zorgt er voor dat de temperatuur in de bedden sneller stijgt, waardoor ze eerder naar boven komen. Ook zorgt het plastic er voor dat de temperatuur beter kan worden gecontroleerd. Bovendien blijven de asperges mooi wit van kleur, doordat het donker is onder het plastic. Op warme voorjaarsdagen kan een ‘aangename’ temperatuur in het bed er voor zorgen dat de asperge maar liefst 10 centimeter per dag groeit. Op zulke dagen is het vaak gewenst om de plant iets af te remmen omdat een te snel gegroeide asperge anders scheuren kan gaan vertonen. De witte zijde van het plastic wordt dan boven gelegd. Deze reflecteert namelijk het zonlicht waardoor de temperatuur in het bed weer lager wordt.

Rond begin april is het dan eindelijk zo ver. De eerste asperges steken hun kop boven het bed uit en de aspergestekers kunnen weer aan de gang. Om zeven uur ’s morgens trekken zij het veld in om de asperges te steken. Met een mes, bevestigd aan een grote ijzeren staaf, steken zij de asperges af op de juiste lengte en leggen deze in bakken met heerlijk koel water. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat de asperges uitdrogen. De ochtend erop worden de asperges eerst grondig gewassen en op de juiste lengte afgesneden (zie foto). Dit gebeurt machinaal. Hierna worden ze gesorteerd. Er zijn wel 20 verschillende sorteringen. Dikke, dunne, witte, violette, groene, kromme, holle, korte asperges, etc.. Het valt als klant dan ook niet altijd mee om te kiezen.